Karl-Mikael Grimm Kovassa maailmassa tarvitaan pehmeitä arvoja

Koulutuksesta ei saa leikata

Hallitus on sitoutunut rakennepoliittisessa ohjelmassaan 2013 leikkaamaan 260 miljoonan euron edestä toisen asteen koulutukseen suunnattuja varoja. Leikkaus on mittasuhteeltaan kohtuuttoman kova isku koulutusta vastaan, ja on rakennepoliittisen paketin mukaan se hallintoalue, josta säästetään suhteessa eniten. Koulutuksesta säästäminen on tulevaisuudesta säästämistä, ja tämän seuraukset tulevat näkymään etenkin talouskasvussa.   

 

Minä vastustan leikkauksia kahden argumentin turvin:

 

  1. Koulutukseen kohdistuvia leikkauksia tulee välttää aina suhdannetilasta huolimatta. Nuorista säästäminen valottaa sitä tosi-asiaa, että päätöksentekijät (poliitikot ja vielä korkeammalla asteella virkamiehet) harvemmin jakavat nuorten kanssa samoja intressejä. Mainittakoon, että Esko Ahon hallitus nosti koulutukseen ja innovaatioon tarkoitettuja varoja edellisen laskusuhdanteen aikana, ja että Lipposen hallitukset onnistuivat välttämään koulutuksesta leikkaamisen suurista, muita yhteiskunnan aloja koskevista leikkauspäätöksistä huolimatta. Nykyinen hallitus on siis kaiketi päättänyt murtaa tämän linjauksen.
  2. Koska hallituksessa ei vallitse yksimielisyyttä siitä kuinka tehtävät leikkaukset kohdistetaan, tulee vasta seuraava hallitus joutumaan panemaan alulle nyt tehdyt leikkauspäätökset. Mielestäni on totaalisen epärehellistä ja epäjohdonmukaista tehdä näin painavia päätöksiä, kun kyky toimeenpanna päätökset puuttuu lähes tyystin.

 

Niistä kuudesta puolueesta, jotka olivat mukana valmistelemassa rakennepoliittista pakettia, ovat Vasemmistoliitto ja Vihreät kääntäneet takkia kaikessa hiljaisuudessa ja asettuneet oppositiorintaman taakse jättämään välikysymyksen asiasta. Tämän logiikan mukaan voimme siis olettaa, että kyseiset puolueet ovat havainneet virheensä eivätkä enää ryhdy ajamaan edellä mainittuja leikkauksia.

 

Useat puolueet, mukaan lukien RKP ja Vihreät, ovat vaalien alla antaneet lupauksensa olla kajoamatta koulutukseen määrättyihin varoihin. Lupaus on silkkaa retoriikkaa, sillä leikkauspäätökset lankeavat joka tapauksessa seuraavan hallituksen toimeenpantaviksi. Oikea ja johdonmukainen poliittinen linja siis olisi käytännössä tuomita ohjelmaan jo kirjatut leikkauspäätökset.

 

Meidän korkeatasoinen koulutusjärjestelmämme on edellytys jatkuvalle ja korkealle kilpailukyvylle. Jo J.V. Snellman totesi aikanaan, että pienen kansan voima piilee sen sivistyksessä. Tätä linjaa Keskusta tulee jatkamaan.

 

Karl-Mikael Grimm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat