Karl-Mikael Grimm Kovassa maailmassa tarvitaan pehmeitä arvoja

Rakenteellinen ongelma?

Nuorten syrjäytyminen, työttömyys, uusavuttomuus ja tulevaisuudennäkymien puute ovat kiitettävä pulma poliitikoille. Kukapa ei tunnustaisi, että juuri nuoriin kannattaisi nyt panostaa? Oikealta vasemmalle kuuluu huolestuneita ääniä ja kaikkialla korostetaan innostuneesti kuinka vakava ongelma on.

 

Valtakunnan viisaat kerääntyvät tuottaakseen seminaarien kautta lehdistötiedotteita, selvityksiä ja kaikenmaailman ajatuslennokkaita, jotka ovat ratkaisevinaan kaikki meidän ongelmamme. ”Me tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia”- mantraa hoetaan kaikkialla ja siitä on tullut yksi pienimmistä yhteisistä tekijöistä, iskulause vaaliliikkeelle; ratkaisu suurtyöttömyyteen, asunnottomuuteen ja kestävyysvajeeseen. Mutta mistä nämä rakenteelliset uudistukset koostuvat tai miten säästöleikkaukset on ajateltu toteuttaa on jäänyt kertomatta.

 

”Tavalliselle” ihmiselle ”rakenteelliset uudistukset” ovat kuitenkin konkreettisia. Hänelle ne ovat korkeita elinkustannuksia, kannustinloukkoja ja asuntopulaa, leikkauksia ja rajallisempaa pääsyä  koulu- ja työelämään.

 

Länsimaisissa tutkimuksissa ollaan yleisesti ottaen yksimielisiä siitä, että on kolme tekijää joiden voidaan sanoa olevan ratkaisevia mitä tulee talouskasvun luomiseen. Ne ovat työvoiman saatavuus, koulutustaso ja innovaatiot. Edelleen ovat esim. OECD ja IMF huomauttaneet, että voimakkaasti kasvavalla taloudellisella epätasa-arvoisuudella on talouskasvuun negatiivinen  vaikutus.

 

Sitten (minun) ratkaisuun: rakenteelliset ongelmat ovat todellisia siinä mielessä, etteivät päätöksentekoprosessit puhuttele sitä osapuolta jota asia koskee (nuoria). Poliittinen sidonnaisuus nähdään luovuutta tappavana uraportaikkona eikä minkäänlaisena mihin nuori henkilö haluaisi mahdollisesti tuhlata vapaa-aikaansa. Kun asianomaiselle (nuorelle) ei ole anneta mahdollisuutta kuvailla ongelmaansa, löydämme itsemme jälleen istumassa power-pointeinemme seminaareissa innokkaasti analysoiden ”rakenteellista ongelmaa” samalla kun viha ja tyytymättömyys nakkikioskien jonoissa kasvaa.

 

Ratkaisussa on ripaus ”ihan tavallisia asioita”, mahdollisuus keskusteluun ja järjestelyyn laajemmalla skaalalla. Luomalla poliittisen päätöksentekoprosessin joka vie demokratian lähemmäksi ihmistä  hahmottamme ongelman syvällisemmin. Tässä tapauksessa esim. kaupunginosavaltuutetuin ja e-demokratialla.

 

Se, miten me ongelman muotoilemme vaikuttaa myös siihen, minkä ratkaisun me valitsemme; etsimmekö sitä kuntarakenteista vai ihmisten arjesta?  

- Karl-Mikael Grimm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat